Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Αν και η Πόλη έπεσε, η Ρωμηοσύνη ζει

 Ημέρα μνήμης η 29η Μαΐου. Για όσους επιμένουν να θυμούνται, για όσους διδάσκονται από την Ιστορία η αποφράδα εκείνη Τρίτη δεν είναι απλά μια ιστορική επέτειος. Είναι η άλωση της ζωής μιας αυτοκρατορίας. Είναι το τέλος μιας χιλιόχρονης δύσκολης και αιματοβαμμένης πορείας μιας αυτοκρατορίας πολιτισμού.
Το Βυζάντιο ποτέ δεν ήταν μια στρατιωτική υπερδύναμη. Μια αυτοκρατορία που στήριζε την ύπαρξη της, τη ζωή της, την παρουσία της  στη δύναμη, στον όγκο  του στρατού. Δεν διέθετε στρατιωτική μηχανή. Γι' αυτό και δεν έκανε ποτέ επεκτατικούς πολέμους. Οι μάχες που έδωσε ήταν  για να αμυνθεί ή για  να ανακαταλάβει περιοχές που του είχαν αρπάξει οι Άραβες, οι Άβαροι, οι Βούλγαροι οι Οστρογότθοι και Βησιγότθοι παλαιότερα οι Ούνοι και στο τέλος οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Οθωμανοί.
Ποτέ δεν υποτάχθηκε. Ποτέ δεν συνθηκολόγησε. Παρά μόνο όταν η παρακμή το είχε διαλύσει εκ των έσω.
Από την άλλη πλευρά ήταν μια χώρα που καλλιέργησε  τα γράμματα και τις τέχνες. Εξήγαγε πολιτισμό και φώτισε λαούς όπως οι Μολδαβοί , οι Βούλγαροι, οι Ρώσοι.

Και όταν ήρθε το τέλος όλη αυτή η πνευματικότητα  του Βυζαντίου μεταφέρθηκε στη Δύση. Οι μεγάλοι δάσκαλοι έφθασαν στην Ιταλία και μετέδωσαν την αγάπη για  τις ανθρωπιστικές σπουδές συμβάλλοντας  στο ξεκίνημα  της Αναγέννησης.

Το Βυζάντιο που πολλοί θεωρούν ως το Μεσαίωνα  της Ανατολής, ήταν ένα φανάρι πολιτισμού που έμεινε άσβηστο στο διάβα των αιώνων. Και  η φλόγα του εξακολουθεί να φωτίζει, να ζεσταίνει και να παρηγορεί εκείνους που το πίστεψαν, το σεβάστηκαν και διατηρούν τη μνήμη του ζωντανή.