Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Με τον "Πύραυλο" για Αγκίστρι.

Τώρα που μας αποχαιρετά ο Μάιος και όλα μυρίζουν καλοκαίρι και εκδρομή, ας θυμηθούμε τις μικρές καλοκαιρινές κυριακάτικες αποδράσεις των παλαιοτέρων από μας.
Τότε που τα καραβάκια  μετέφεραν συνεχώς εκδρομείς  στη Σαλαμίνα, στην Αγία Μαρίνα, στη Σουβάλα. Και από το λιμάνι  της Αίγινας για  το Αγκίστρι βεβαίως.

Ένα  τέτοιο  ξεχασμένο  καραβάκι ήταν και ο "Πύραυλος". Το ξύλινο μικρό του Αγκιστρίου. Αμφιβάλλω αν το θυμάται κάποιος παλαιός σήμερα. Διότι  τα  πιο  δημοφιλή  της  γραμμής Αίγινας - Αγκιστρίου ήταν ο "Νταβέλης" και ο "Μόσχος".
Ο μικρός "Πύραυλος" με το εντυπωσιακό  και πρωτότυπο όνομα που μάλλον παρέπεμπε  στην μεγαλύτερη ταχύτητα του,  μας  γυρίζει στη δεκαετία  του '60 και λίγο  του '70.
Εντυπωσιάζει η τέντα  στο κατάστρωμα  του που παρέχει σκιά  στους επιβάτες  του. Η φωτογραφία είναι καλοκαιρινή αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τόσο τα παράθυρα όσο και η πόρτα του είναι διάπλατα ανοιχτά.

Ωστόσο διακρίνουμε επίσης και ένα αρχικό γράμμα δίπλα  στο όνομα "Πύραυλος". Ενδεχομένως είναι το αρχικό του ονόματος  του πλοιοκτήτη. Η ονομασία  του πάντως δεν μας ξαφνιάζει και εντελώς αν αναλογιστούμε ότι πολλά χρόνια μετά ακολούθησαν και πάλι πλοία με παρόμοια "ουράνια" ονόματα. Τα δύο καταμαράν "Κεραυνός 1" και "Κεραυνός ΙΙ".

Αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει κάτι για το πλοίο ας μας πληροφορήσει.

Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Γρηγόρη Συριώτη.