Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Η αναβίωση του "Λειδινού" από τον Μορφωτικό Σύλλογο Κυψέλης





Μια μεγάλη πομπή σχηματιζόταν από το Λεόντι και κατέληγε στην πλατεία  του χωριού της Κυψέλης γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου, κοντά στη γιορτή του Σταυρού. Ήταν η αναβίωση του "Λειδινού", ενός αρχαίου εθίμου που ετελείτο στην Παλαιά Χώρα όπως και ο 'Χορός της Λαμπρής". 
    Υπεύθυνη για την αναβίωση του εθίμου η παλαιά Κυψελιώτισσα και λαϊκή ποιήτρια Ασπασία Γκίκα η οποία με τη μοναδική τέχνη της έδωσε ώθηση στο έθιμο και το έκανε γνωστό στους νεότερους Αιγινήτες. Για όσους δεν γνωρίζουν με το δρώμενο αυτό οι παλαιότεροι αποχαιρετούσαν το καλοκαίρι που φεύγει, μοιρολογώντας και κλαίγοντας πάνω από ένα ομοίωμα ανδρός που παρίστανε το "Λειδινό".
   Η φωτογραφία προέρχεται από την έκθεση με τίτλο: «Κάποτε στη Χαλασμένη» που παρουσιάστηκε φέτος στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης  

Το έθιμο λοιπόν του «Λειδινού»  αναβιώνει και φέτος από το Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κυψέλης την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στην πλατεία της Κυψέλης.

Η πρόσκληση του Συλλόγου αναφέρει  τα εξής:

Λειδινέ μου Λειδινέ μου, τσαί κλισαρωμένε μου, όπου σε κλισαρώσανε με την ψιλή κλισάρα! Με αυτά τα λόγια αρχίζει το μοιρολόι στο πανάρχαιο έθιμο του Λειδινού. Στην Κυψέλη, μοναδικό τόπο που το έθιμο έφτασε έως τις μέρες μας και που ο Μορφωτικός και πολιτιστικός Σύλλογος της κοινότητας, κάθε χρόνο με τις γυναίκες και τα παιδιά του χωριού συνεχίζουν να το αναβιώνουν κρατώντας ζωντανή την παράδοση του νησιού μας.

Συνυφασμένο με την αγροτική ζωή, το προϊστορικό αυτό έθιμο έρχεται να μας θυμίσει πως η Αιγινήτικη γη μέσα στο πέρασμα των αιώνων με τους καρπούς της κράτησε και κρατάει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομία και τον πολιτισμό της.

Έτσι πριν αρχίσει η γιορτή του σύγχρονου καρπού της του φιστικιού που την ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, εμείς με τον Λειδινό, θα γιορτάσουμε τα παλιά γεννήματα της αιώνιας αυτής γης, το στάρι και το κρασί.
Σας περιμένουμε στην Πλατεία της Κυψέλης την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 να συμμετάσχετε στο έθιμο του Λειδινού με μουσικές, χορούς και μεζέδες. Στο γλέντι θα μας συντροφεύσουν ο Δημήτρης Εικοσπεντάκης βιολί, λύρα ο Σταύρος Σώρρος, κιθάρα και ο Βαγγέλης Σώρρος στα κρουστά.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της ΚΕΔΑ και της Κοινότητας Κυψέλης Μορφωτικός και Πολιτιστικός σύλλογος Κυψέλης Αίγινα.