Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Το πανηγύρι του ΄Αι Σώστη

 
  "Η ημέρα του πανηγυριού του Αγίου Σώζοντος στην Πέρδικα. Μαρία Πωπ 1974"

   Έτσι υπογράφεται αυτός ο θαυμάσιος και σπάνιος πίνακας της Μαρίας Πωπ, με τη χαρακτηριστική της γραφή και υπογραφή στο κάτω μέρος της ζωγραφιάς.
    Στον αστερισμό της μεγάλης γιορτής της Πέρδικας σκεφτήκαμε να ανασύρουμε αυτόν τον πίνακα  που δεν είναι και τόσο γνωστός. Η Μαρία Πωπ που έζησε αρκετά  στην Αίγινα στην περιοχή του Φάρου, μας άφησε πολλές ζωγραφιές  της στις οποίες απεικονίζονται σημεία  της Αίγινας όπως η γωνία με την οικία  Βογιατζή, το Δημαρχείο, η ψαραγορά, οι βάρκες  της Πέρδικας. Η παιδικότητα και τα έντονα χρώματα  στην τέχνη της ταξιδεύουν  τους θεατές  του έργου της σε μια Αίγινα απλή και απέριττη.
   Στον πίνακα  της Πέρδικας  που δεσπόζουσα θέση κατέχει ο πανηγυρίζων ναός  του Αγίου Σώστη υπάρχει έντονο το κλίμα της γιορτής με τα σημαιάκια να ανεμίζουν, τους προσκυνητές με τα καλά  τους γιορτινά ρούχα και η γεύση  της παρέας που πίνει και γλεντά γύρω από το τραπέζι και στο βάθος  ο όγκος της Μονής. Ο ναός σε έντονα χρώματα χωρίς την κατασκευή  του σημερινού καμπαναριού.