Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Τιμοθέη η νέα ηγουμένη της Ι.Μονής Αγίας Τριάδος- Αγίου Νεκταρίου


Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου  μετά το πέρας της ακολουθίας του Εσπερινού  στο καθολικό  της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα τελέστηκε η ενθρόνιση της νέας  ηγουμένης της Ιεράς Μονής, γερόντισσας Τιμοθέης.
Το εκκλησιαστικό αυτό γεγονός πέρα από την σπουδαιότητα που έχει για τη λειτουργία και τη ζωή του μοναστηριού, ενδιαφέρει και την τοπική κοινωνία  της Αίγινας, διότι η ζωή του μοναστηριού καθορίζει εν πολλοίς και την πνευματική ζωή του τόπου αλλά επηρεάζει κοινωνικά – φιλανθρωπικά  και οικονομικά την καθημερινότητα  των κατοίκων του νησιού.
  Μην ξεχνάμε τη σημαντική οικονομική συμβολή της Μονής στη λειτουργία του Νοσοκομείου Αιγίνης και του Λεουσείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος. Ασφαλώς η σπουδαιότητα  του γεγονότος ξεπερνά τα όρια της Αίγινας εφόσον χιλιάδες προσκυνητές που ευλαβούνται τον Άγιο Νεκτάριο τόσο από το εσωτερικό της Ελλάδας όσο και από το εξωτερικό προσέρχονται στο μοναστήρι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  Της ενθρονίσεως της νέας ηγουμένης προηγήθηκε η εκλογή της η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το καταστατικό της Ι. Μονής. Η τοποτηρήτρια Μοναχή Φιλοθέη, συνεκάλεσε σε μυστική ψηφοφορία την Ιερά Αδελφότητα της Μονής. Κατόπιν τελέσεως Αρχιερατικής Λειτουργίας στο Καθολικό της Μονής, η πλειοψηφία ανέδειξε νέα Ηγουμένη του μοναστηριού την Οσιωτάτη Μοναχή Τιμοθέη (κατά κόσμον Παναγιώτα Σταυλά) του Μιχαήλ και της Καλλιόπης, εξ Αθηνών, με καταγωγή από το νησί της Αστυπάλαιας.
Η αδελφή Τιμοθέη ήταν μέχρι τώρα πρωτοψάλτρια του αριστερού χορού της Μονής. Υπήρξε πνευματικό παιδί τριών αξιόλογων πνευματικών πατέρων, των μακαριστών Ιερομονάχων Τιμοθέου Θανοπούλου [ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Ύδρας, του οποίου το όνομα έλαβε], του Ευμενίου Σαριδάκη [του γνωστού Γέροντος του Αντιλεπρικού Σταθμού Αθηνών και υποτακτικού του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού] και του Ανανίου Κουστένη. Την πνευματική της κατάρτιση οφείλει στον Γέροντα της Μονής, Ιερομόναχο Φώτιο Γρηγοριάτη και την Ηγουμένη Θεοδοσία που την έκανε μεγαλόσχημη μοναχή.
Στην Γερόντισσα Τιμοθέη επιδόθηκαν ως ράβδος ηγουμενική η ράβδος του Αγίου Νεκταρίου, ασημένιος Σταυρός αντίγραφο Σταυρού του Αγίου Νεκταρίου ως δώρο της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και μανδύας που ετοιμάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Μηνά Αιγίνης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ Εφραίμ προσφώνησε την Γερόντισσα Τιμοθέη προέτρεψε την αδελφότητα να μελετά σε κοινή ανάγνωση τα έργα του Αγίου και κυρίως τις επιστολές του προς την τότε αδελφότητα, οι οποίες έχουν διαχρονική αξία. Ακολούθως, τον λόγο έλαβε η Γερόντισσα Τιμοθέη εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη και τους πνευματικούς ταγούς της Μονής, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της δικής της διακονίας.
Στην τελετή της ενθρόνισης παρέστησαν πολλοί ιερείς της Αίγινας, αντιπροσωπείες από τα μοναστήρια  της Αίγινας και πλήθος κόσμου.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από το site orthodoxia info