Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Οι μικροί και μεγάλοι ήρωες του Φιστικιού.

                                         

    
  Καθώς η Αίγινα πλέον κινείται  στους ρυθμούς του 12ου Φεστιβάλ Φιστικιού  και  τα πωλητήρια - περίπτερα  του  Φεστιβάλ έχουν πάρει τις θέσεις τους στην παραλία, έρχεται στο μυαλό μας  η εικόνα όλων εκείνων  των προσώπων μικρών και μεγάλων  που πουλούσαν φιστίκια  σε  σακουλάκια στην παραλία  της Αίγινας, μέσα και έξω από τα πλοία, σε μαγαζιά αλλά και σε σημεία  του Πειραιά και της Αθήνας.
   Είναι οι μικροί και μεγάλοι ήρωες  του Φιστικιού. Αυτοί που για λόγους επιβίωσης  έστησαν πάγκους ή πήραν  το καλαθάκι  τους και έτρεξαν στους δρόμους διαλαλώντας  τον καρπό.

   Ξεχωριστή θέση  μέσα  σε αυτή την πινακοθήκη κατέχει ο μικρός  Τάσος Μπόγρης που  σε ηλικία  14 ετών έχασε  τη ζωή του έξω από  το αεροδρόμιο  του Ελληνικού πουλώντας φιστίκια.

   Δεν ξεχνάμε κανέναν. Τους  τιμούμε και τους θυμόμαστε όλους. Όπως  το  θρυλικό Κλεάνθη που είχε στήσει  το φυστικοπωλείο του δίπλα στο σημερινό "Marilise"  ή τον Σώζο έξω από  τα πλοία  της γραμμής.  Η Αίγινα  τους οφείλει πολλά.
   Στον μικρό  Τάσο Μπόγρη , να  θυμίσουμε πως ήταν  αφιερωμένη η τελετή έναρξης  της 6ης Γιορτής φιστικιού  μέσα από το ΄θεατρικό έργο: "Γλυκό φιστίκι"  που παρουσιάστηκε  και  το χειμώνα της επόμενης χρονιάς από τη  Θεατρική Ομάδα Κυψέλης στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.