Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Με κατάνυξη η πανήγυρις της Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου.

Με κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα  2/9 ο πανηγυρικός εσπερινός  για την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου.

Με λιγότερο κόσμο και χωρίς τα πλήθη των προσκυνητών από πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά  με τάξη και τήρηση  των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο εσπερινός σήμανε στις επτά  το απόγευμα. Χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ πλαισιωμένος από τους ιερείς  της Αίγινας. ΄Εψαλλε  χορός ψαλτών που διηύθυνε ο αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας Τροιζηνίας π. Αυγουστίνος.

Ο  Σεβασμιώτατος λίγο πριν το πέρας του Εσπερινού μίλησε κάνοντας πυκνές αναφορές  στο βιβλίο του Αγίου Νεκταρίου "Γνώθι σαυτόν" αναφερόμενος  στις διώξεις  και συκοφαντίες που δέχθηκε ο Άγιος αλλά και στον τρόπο που τις αντιμετώπισε.

Η  3η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα μνήμης της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου και αποτελεί μια πολύ σημαντική ημέρα όχι μόνο για  την Αίγινα αλλά για όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Κλήμης.

Ο  Άγιος κοιμήθηκε το 1920. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1953  έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του παρουσία εκατοντάδων πιστών από την Αίγινα και την Αττική. Της τελετής της ανακομιδής προέστη ο αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Ηλιόπουλος, εφημέριος του ενοριακού ναού Κυψέλης Αιγίνης γνωστός για το παιδαγωγικό, κοινωνικό και πνευματικό του έργο. Έκτοτε η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί να εορτάζεται με πανηγυρικό τρόπο πλέον στον νέο Ιερό Ναό  του Αγίου με τη συμμετοχή πολλών αρχιερέων αλλά και πλήθη προσκυνητών που συρρέουν από όλες  τις γωνιές της Ελλάδας και των Βαλκανίων.  Ιδιαίτερη η κατανυκτική ολονυχτία (τις προηγούμενες χρονιές) που συγκεντρώνει πολλούς ντόπιους προσκυνητές.
   Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο διαδίκτυο έχουν διασωθεί κινηματογραφικές λήψεις από τους πρώτους εορτασμούς της μνήμης του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα.