Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα ταξίδι στο χρόνο και την πορεία της φιστικιάς στην Αίγινα.

Εγκαινιάστηκε χθες  Πέμπτη 9 /9  στην αίθουσα  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης, η έκθεση "Στον ίσκιο της φιστικιάς" στην οποία παρουσιάζεται η  αρχή της φιστικιάς στην Ανατολή, οι πρώτες ιστορικές καταγραφές και μαρτυρίες, η έξοδος της στη Μεσόγειο, ο ερχομός στην Ελλάδα και η φύτευση της στην Αίγινα.
Στην Αίγινα το δέντρο έμελλε  να ριζώσει, να αναπτυχθεί και να στεριώσει χαρίζοντας ευημερία και χαρά στους καλλιεργητές  του. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι πρώτες προσπάθειες, τα πρώτα κτήματα και φυτώρια, αναφέρονται οι πρώτοι καλλιεργητές αλλά και  τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται  στα πρόσωπα  που ταυτίστηκαν με τον καρπό  του φιστικιού όπως ήταν οι πρώτοι πωλητές και πλανόδιοι μικροπωλητές  με  το καλαθάκι  τους που ήταν γεμάτο με "μασούρια" με φιστίκι. 

Μικροπωλητές που διέδωσαν τον καρπό και εκτός Αιγίνης όπως ο μικρός Τάσος Μπόγρης.

Παράλληλα - ως ένα μικρό ένθετο -  παρουσιάζεται ένα μικρό μέρος από  το υλικό της εργασίας  των μαθητών της Ομάδας  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  του  2ου Γυμνασίου Αίγινας με θέμα: "Η  Φιστικιά κι εγώ"                                               

Η έκθεση είναι μια αναπαραγωγή των πρώτων εκθέσεων με αυτό το θέμα που παρουσιάστηκαν στο 1ο και 2ο Φεστιβάλ  Φιστικιού στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Τα κείμενα είχαν επιμεληθεί η Άννα Χιτζανίδου και η Λίνα Πέτρίτου Μπόγρη, ενώ στην έρευνα και παρουσίαση του υλικού είχαν συμβάλει οι Ασπέ Κουλόν, Στράτος Πανταβός, Νίκος και Ελένη Αλυφαντή.

Η  έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 9 έως  15  Σεπτεμβρίου και ώρες  19.00 - 21.30  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.
Η