Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στην πόλη της Αίγινας

                                 


Η μικρή εκκλησία  της Παναγίας  της Μυρτιδιώτισσας στην πόλη της Αίγινας εορτάζει σήμερα  24 Σεπτεμβρίου.  

Καλά κρυμμένο μέσα στα στενά δρομάκια της πόλης βρίσκεται το πέτρινο βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ανηφορίζοντας την οδό Αριστοφάνους  από το Κέντρο Τύπου στο λιμάνι. Το μικρό εκκλησάκι πανηγυρίζει   στη μνήμη της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας μέσα στις Μυρτιές στο νησί των Κυθήρων. Η εικόνα στο προσκυνητάρι είναι παμπάλαιη και ιστορική.

  Το  οικοδόμημα του ναού εντυπωσιάζει για την αρχιτεκτονική και την καλαισθησία του. Με  Αιγινήτικο πουρί χτισμένη η Εκκλησιά που διαθέτει έναν όμορφο συμμετρικό τρούλο ο οποίος πατά πάνω σε τετράγωνη βάση. Ο ρυθμός  του ναού παρά  το μικρό μέγεθος του είναι βυζαντινός και άνετα παραπέμπει στις μικρές εκκλησιές  της περιοχής της Πλάκας και του Θησείου των Αθηνών.
Ομολογουμένως πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα
που ξαφνιάζει  τον ανυποψίαστο διαβάτη και επισκέπτη  της Αίγινας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  που μας έδωσε η κ. Άννα Χάνου την εκκλησία  την έκτισε ο Νικήτας Βογιατζής παππούς  του συζύγου της Κώστα Χάνου, ως τάμα γιατί η γυναίκα του ήταν άρρωστη από καρκίνο.
   Η εκκλησία είναι ανοιχτή καθημερινά (από τις ελάχιστες εκκλησίες που παραμένουν ανοιχτές καθημερινά στο νησί μας) και αποτελεί  προσκύνημα για τους διαβάτες και  τους εργαζόμενους της πόλης.
   Απολαμβάνει τη φροντίδα και την περιποίηση των κατοίκων  που διαμένουν στα γύρω στενά. Διοικητικά ανήκει στην ενορία του Αγίου Νικολάου.
   Είναι προσκυνηματικός ναός και  η λειτουργία του επιβλέπεται από Συμβούλιο διορισμένο από τον οικείο Μητροπολίτη.