Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Μια εσπερίδα αφιερωμένη στη συμμετοχή της Εκκλησίας της Αίγινας στον αγώνα του 1821.


Λουσμένος  στο φως  ο Μητροπολιτικός  Ναός  της Αίγινας και ντυμένος με τις σημαίες  της  γιορτής, υποδέχθηκε χθες τους ακροατές  της εκδήλωσης  για την επέτειο  του 1821  που διοργάνωσε η  Ιερά  Μητρόπολις 'Υδρας Σπετσών και Αιγίνης με θέμα: "Η συμβολή της κατ' Αίγινας Εκκλησίας  στην Επανάσταση  του 1821".

Ο  συντονιστής  της εσπερίδας πρωτοσύγκελος  της Μητροπόλεως αρχιμ. Νεκτάριος Δαρδανός προλόγισε  την εκδήλωση και τους ομιλητές.
Άγνωστες πτυχές  της εκκλησιαστικής ιστορίας  της  Αίγινας των χρόνων εκείνων, πρόσωπα άγνωστα αγωνιστών ιερέων ήρθαν στο φως χάρη στην ερευνητική εργασία  του κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλου, σελίδες  για  την εκκλησία  του Σωτήρος στο Ορφανοτροφείο, η μεγάλη προσφορά  του μοναστηριού της Χρυσολεόντισσας, τα πρώτα σχολεία και η φιλοξενία  των άστεγων ορφανών στη Φανερωμένη αλλά και η παρουσία  των αναγκεμένων Ψαριανών προσφύγων στο ναό  του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού ήταν βασικές πτυχές  των θεμάτων που αναπτύχθηκαν από  τους ομιλητές κ. Διονύση Καλαμάκη, Σοφοκλή Δημητρακόπουλο και Γιώργο Μπήτρο και με πολύ ενδιαφέρον άκουσε το κοινό.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη, ο Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Φίλιππος Τζίτζης, ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Γιώργος Καλόφωνος, πολλοί ιερείς και εκπαιδευτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων.

Η βυζαντινή χορωδία  υπό τη διεύθυνση  του κ. Δημήτρη Καλομοίρη απέδωσε βυζαντινούς  ύμνους στο τέλος  της εκδήλωσης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού π. Εμμανουήλ Γιαννούλης.