Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Μια αληθινή και αντιπολεμική "Ανδρομάχη" στο 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.

H  «Ανδρομάχη»  μια άγνωστη στο πλατύ κοινό τραγωδία του Ευρυπίδη, που διαπραγματεύεται την πορεία μιας  γυναίκας σε ξένο τόπο, αιχμάλωτης προσπαθώντας να επιβιώσει και να σταθεί αξιοπρεπώς στα πόδια  της, μέσα σε ένα κλίμα εχθρικό μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Πρόκειται για τη χήρα του Έκτορα την οποία ο Νεοπτόλεμος μετά την άλωση της Τροίας παίρνει μαζί του και αποκτά μαζί της έναν γιο, τον Μολοσσό. Ο ίδιος όμως παντρεύεται την Ερμιόνη, κόρη του Μενέλαου, η οποία θέλει να ξεφορτωθεί  την Ανδρομάχη. Η τελευταία φοβάται για την τύχη του παιδιού της και αποφασίζει να το φυγαδεύσει. Ο Πηλέας (γιός  του βασιλιά της Αίγινας Αιακού) εμφανίζεται ως από μηχανής Θεός και σώζει τον εγγονό του.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στα πλαίσια  του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας, την Τετάρτη 7 Αυγούστου και κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κοινού.

Η επιβλητική παρουσία  της κ. Φωτεινής Φιλοσόφου με την άριστη άρθρωση της και την τεχνική της συνεπήρε  το κοινό της βραδιάς στο 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου. Η τραγωδία ανέβηκε με ένα λιτό σκηνικό και εξίσου λιτά κοστούμια αφήνοντας τον Ευρυπίδειο λόγο να έχει  τον πρώτο λόγο. Απολαυστική και γάργαρη η μετάφραση του Κώστα Πολιτόπουλου βοήθησε στην κατανόηση των υψηλών μηνυμάτων μιας τραγωδίας που έχει αντιπολεμικό, πολιτικό, θρησκευτικό, φιλοσοφικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η θέση της γυναίκας, η απληστία, η προδοσία, η σωφροσύνη του άνδρα και της γυναίκας, τα δεινά  του πολέμου, η υποταγή άνευ όρων στους Θεούς είναι τα μεγάλα και αιώνια μηνύματα που διαπραγματεύεται η τραγωδία από τις πρώτες σειρές.

Σημαντική η σκηνική παρουσία και ερμηνεία του έμπειρου Ισίδωρου Σταμούλη, των Γιάννη Νικολαΐδη, Γωγώ Φάκου.

Μια παράσταση που ήταν μια ξεχωριστή και δυνατή στιγμή για το 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου.