Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Ήταν όλοι εκεί στη συναυλία για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Στο αφιέρωμα του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.

Αναμενόταν με μεγάλη ανυπομονησία η βραδιά που θα ήταν αφιερωμένη στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα  στο 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Ο μεγάλος μουσικός δημιουργός είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με την Αίγινα. Αγαπούσε το νησί και είχε δώσει στο παρελθόν δύο μοναδικές συναυλίες το 2002  και το 2018! Ιδιαίτερα η τελευταία έχει μείνει στη μνήμη όλων ως μια κορυφαία στιγμή στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, όταν ένα πλημμυρισμένο λιμάνι από κόσμο κάθε ηλικίας παλλόταν στους  ρυθμούς και την ενέργεια του Μαχαιρίτσα.
Οι φίλοι του  φέτος  αποφάσισαν να μας ταξιδέψουν στις μουσικές και στους στίχους του Λαυρέντη και έστησαν μια γιορτή - και όχι μνημόσυνο - στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας το Σάββατο 10 Αυγούστου.
Από νωρίς κατέφθανε ο κόσμος  για να βρει κάθισμα και στα πρόσωπα όλων έβλεπες την ανυπομονησία για  τη συναυλία  που θα ακολουθούσε.
Η πλατεία γέμισε από κόσμο, παιδιά, φοιτητές, συνοδοιπόρους μουσικά  του Λαυρέντη, που ακολούθησαν σε όλη τη δίωρη διάρκεια  της  τον Διονύση Τσακνή τα Κίτρινα Ποδήλατα και όλους τους μουσικούς σιγοτραγουδώντας, χειροκροτώντας, ανάβοντας κινητά αλλά και γελώντας με τα πειράγματα από σκηνής.

Η μουσική βραδιά εξελίχθηκε σε μια παρεΐστικη στιγμή, όπως αυτές που έζησαν οι παλαιότερες γενιές με εφόδιο  τους μια κιθάρα και πολλά  συναισθήματα. Σε ένα πάρτι συναισθημάτων, αναμνήσεων και μελωδιών. Διαχρονικές μελωδίες που όλοι έχουμε τραγουδήσει, στίχοι που έχουμε ψιθυρίσει στα καλά και στα άσχημα  της ζωής μας.

Δεν ήταν λοιπόν υπερβολή αυτό που είχε δηλώσει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μετά τη συναυλία  του 2018 στο λιμάνι της Αίγινας: "Ήταν μια μαγική , μια αξέχαστη συναυλία. Πρώτη φορά είδα τόσο κόσμο σε νησί".

Και αν αυτό συνέβη τότε οφείλεται στην επαφή του δημιουργού με τους θεατές του, κάτι που χαρακτήριζε και αποτελούσε  τον πυρήνα της διαδρομής του.

" Πως είναι δυνατόν να μην έχεις καλή φωνή, όταν ταργουδάς  αυτά τα τραγούδια του Λαυρέντη. Σε κάνουν να τραγουδήσει καλά" μας είπε  ο Γιώργος Παντελιάς μετά  τη συναυλία.
Επί σκηνής φίλοι και συνεργάτες του Λαυρέντη, ο Διονύσης Τσακνής, οι Γιώργος και Αλέξανδρος Παντελιάς (Κίτρινα Ποδήλατα), ο Steve Tesser και οι μουσικοί Ηλίας Παρασκευόπουλος, Ηλίας Καλούδης, Αντώνης Καλαντζάκος, σε μια βραδιά που θα μείνει στη μνήμη όλων.

Ανάμεσα στους θεατές και μικρότερα παιδιά που τώρα ανακαλύπτουν τα μουσικά μονοπάτια  της ζωής. Παρούσα και η κ. Καίτη Σαλπέα, η οποία έφερε  το συγκρότημα  του Μαχαιρίτσα στο Φεστιβάλ Φιστικιού το 2018, όταν ήταν πρόεδρος του και πρόεδρος της ΚΕΔΑ. Κοντά  της  και η ιδρύτρια του Φεστιβάλ Θεάτρου ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Άννα Γεραλή μαζί με τον ηθοποιό κ. Λάμπρο Τσάγκα, συνεργάτη του Διονύση Τσακνή καθώς και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Σίλα Αλεξίου με το δημοσιογράφο και εκδότη του Saronic Magazine κ. Γιάννη Προβή και ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γιώργος Καλόφωνος.