Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

"Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι" μια παράσταση έκπληξη στο 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.




  

Το κλασσικό κείμενο  του Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι  «εμπλουτισμένο» με πινελιές της τρέχουσας κοινωνική και πολιτικής ζωής ήταν η βάση της παράστασης «Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφσκι» που παρουσιάστηκε στα πλαίσια  του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας την Παρασκευή 9 Αυγούστου στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας.

Τα ισχυρά χαρτιά  της παράστασης το κείμενο της πεπειραμένης Δήμητρας Παπαδοπούλου, η σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη και φυσικά πριν από όλα αυτά και πάνω από αυτά το κείμενο του Ρώσου συγγραφέα.

Με αυτούς τους άσσους στο μανίκι του, με γεμάτη φαρέτρα και έχοντας την ασφάλεια όλων αυτών που αναφέραμε ο ηθοποιός Παύλος Λουτσίδης κινήθηκε, ερμηνεύοντας υποδειγματικά μια  φιγούρα που έπλασε η δημιουργική γραφή της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Ένας υπάλληλος που στα χρόνια της κρίσης αναγκάζεται να μετακομίσει από τα βόρεια προάστια  των Αθηνών σε μια λαϊκή συνοικία  της πόλης, ψάχνοντας τα καινούργια του πατήματα, νέους τρόπους ζωής ακροβατώντας ανάμεσα στη σύμβαση αλλά και στην ιδιαιτερότητα του.

«Το όνειρο ενός γελοίου» μεταμορφώνεται επί σκηνής και ο ηλίθιος παίρνει σάρκα και οστά, ενώ σε κάθε λεκτικό του παραστράτημα ακούει τη φωνή του Μιχαήλοβιτς  να τον ανακαλεί στην τάξη.

Ο κ. Λουτσίδης όργωσε τη σκηνή και με φοβερή ενέργεια, μέτρο και πειθαρχία κατόρθωσε να αποδώσει μοναδικά το ρόλο χωρίς αυτό να μην του επιτρέψει να αυτοσχεδιάσει και να διαλεχθεί με το κοινό. Λαμπερός και ταυτόχρονα γήινος και καθημερινός κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης ενός μεγάλου κοινού που αναγνώρισε τη δουλειά  του.

«Ο φίλος μου ο Ντοστογιέφκσι» με ένα μεγάλο αριθμό κοινού που συγκέντρωσε, αναδείχτηκε  σε μια  πολύ δυνατή βραδιά  του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου της Αίγινας.

Φωτογραφίες : Ανέστης Κορνέζος