Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

«Η πρώτη πρωτεύουσα αποτίει φόρο τιμής στην τρίτη», μια ενδιαφέρουσα βραδιά στον κήπο του Εϋνάρδειου.


Μια εντυπωσιακή παρουσίαση του καταλόγου της Έκθεσης  των Γενικών Αρχείων του Κράτους, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 21 Αυγούστου στον κήπο του Εϋνάρδειου, στα πλαίσια  των θεματικών βραδιών που διοργανώνει η Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας.

Η τρίτη «Τετάρτη» ήταν αφιερωμένη στη «γένεση» της τρίτης πρωτεύουσας  του Ελληνικού Κράτους, της Αθήνας, με τίτλο: «Η πρώτη πρωτεύουσα αποτίει φόρο τιμής στην τρίτη».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης κ. Γιώργος Καλόφωνος και τόνισε την αξία της αξιοποίησης και της ύπαρξης των αρχείων για τη μελέτη της Ιστορίας. Ο κ. Καλόφωνος παρουσίασε τις ομιλήτριες της βραδιάς κ. κ. Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια  των Γενικών Αρχείων του Κράτους και την αρχειονόμο κ. Άννα Κουλικούρδη η οποία κατάγεται από την Αίγινα και αυτή την περίοδο είναι Προϊσταμένη του τμήματος Αρχειακής Έρευνας των Γ.Α.Κ. καθώς και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του τμήματος Γ.Α.Κ. Αργοσαρωνικού που εδρεύει στην Αίγινα.

Οι δύο ομιλήτριες αναφέρθηκαν σε άγνωστες πτυχές  της νεότερης ιστορίας  του Κράτους και ιδιαίτερα  στον τρόπο μεταφοράς της Πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα, τον τρόπο επιλογής της Αθήνας, τις προτεραιότητες που δόθηκαν από τον Όθωνα και τους μετέπειτα βασιλείς αλλά κυρίως για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση που επικρατούσε τότε στην μικρή Αθήνα που δεν ήταν στην αρχή παρά ένα μεγάλο χωριό γύρω από  την Ακρόπολη. Αξίζει να σημειωθεί η τεχνογνωσία που πρόσφεραν τότε οι Βαυαροί στην κατασκευή και οργάνωση της πόλης αλλά και οι δυσκολίες και οι αντιδράσεις που αντιμετώπισαν από τους παλαιούς κατοίκους των Αθηνών. Η εξιστόρηση και παρουσίαση του θέματος άγγιξε και την εποχή των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων  του 1896.

 


Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από προβολή εγγράφων, πηγών, σχεδίων και σχεδιαγραμμάτων των νέων κτιρίων της νέας Πρωτεύουσας.  Ακολούθησε γόνιμος διάλογος, ενώ στους παρισταμένους διανεμήθηκε ο κατάλογος της έκθεσης των Αρχείων.   Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Μαρίνος οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μ. Κουκούλη και Σ. Αλεξίου καθώς και πρόεδροι  Συλλόγων και φορέων της Αίγινας.