Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ευχάριστα τα νέα για το Ιστορικό Αρχείο Αίγινας.

Η ανακοίνωση για την τοποθέτηση αρχειονόμου στο Ιστορικό Αρχείο Αίγινας ήταν μια από τις ευχάριστες ειδήσεις που ακούστηκαν στο βράδυ της Τετάρτης 21 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του καταλόγου της Έκθεσης των Γενικών Αρχείων του Κράτους από τις κ. Αμαλία Παππά και Άννα Κουλικούρδη.

Αναπτύσσοντας το θέμα  τους οι ομιλήτριες και κάνοντας συχνές αναφορές  στην Αίγινα και στο ρόλο της  ως Πρώτης Πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους, ανακοίνωσαν ότι ήδη έχει διοριστεί με απόφαση  η κ. Λιάρου ως αρχειονόμος  στο Ιστορικό Αρχείο Αίγινας. Με  την τοποθέτηση και την ανάληψη των καθηκόντων της θα είναι υπεύθυνη όχι μόνο για το Αρχείο της Αίγινας αλλά και για τα Αρχεία  των νησιών του Σαρωνικού (Σαλαμίνας – Πόρου – Ύδρας – Σπετσών).

Η είδηση αυτή χαροποίησε κατά πολύ τους ενδιαφερόμενους  για  τον πολιτισμό και την Παιδεία  στην Αίγινα, μια που τα χρόνια που προηγήθηκαν με την μεταφορά – λόγω εργασιών στο κτίριο  του Κυβερνείου – του βασικού μέρους των Αρχείων στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος, καθίστατο δύσκολο για κάποιον ερευνητή και επιστήμονα η πρόσβαση στο υλικό  του Αρχείου.

Η επαναλειτουργία  του Ιστορικού Αρχείου με ειδικό αρχειονόμο είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την Αίγινα.

Όπως μας πληροφόρησε η κ. Άννα Κουλικούρδη, η οποία αυτήν την περίοδο είναι αναπληρώτρια Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ.  Αργοσαρωνικού, θα μεσολαβήσει ένα διάστημα δύο χρόνων μέχρι η καινούργια αρχειονόμος εκπαιδευτεί πλήρως για να ασκήσει τα καθήκοντα της.

Το Ιστορικό Αρχείο Αίγινας στεγαζόταν για πολλές δεκαετίες στο κτίριο του Κυβερνείου. Με την πλήρη αποκατάσταση και παράδοση του,  η λειτουργία  του Αρχείου ελπίζουμε να δώσει ζωή στο Ιστορικό κτίριο.