Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Είκοσι πρόσωπα. Είκοσι Αιγινήτες. Αφιέρωμα από το 5ο τεύχος του περιοδικού "ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ"

 

 Το νέο τεύχος (5) της σειράς "ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ  πρόσωπα και επαγγέλματα" κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα και είναι αφιερωμένο σε είκοσι πρόσωπα  της Αίγινας - παλαιούς επαγγελματίες και ανθρώπους της καθημερινότητας, που άφησαν το δικό τους στίγμα στην τοπική κοινωνία. Άνθρωποι που οι περισσότεροι από αυτούς δεν ζουν πια, αλλά  που η αύρα τους είναι έντονη και η σκιά  τους μας αγγίζει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για  τους:

Τάσο Μπόγρη, Κωνσταντίνο Λορέντζο, Νικόλαο Χατζηδημητρίου, Παναγιώτη Μωρόγιαννη, Παναγιώτη Μαλτέζο, Βασίλειο Τζώνη, Ελένη Μαρμαρινού Δέδε, Μαρίνα Μαρίνη Χρυσοχόου, Ιωάννη Πρωτονοτάριο, Λευτέρη Λαμπαδάριο, Ευάγγελο Μπαρμπέρη, Αντώνη Αξιώτη, Νίκο Γουδή, Μηνά Πούντο, Νεκταρία Αλυφαντή,  Γιάννη Μαλτέζο, Σπύρο Κρεούζη, Φωκίων Πανταζή,  Κατίνα Μούρτζη, Γιάννη Λουρέντζο

Σε αυτούς τους μοναδικούς ανθρώπους θελήσαμε να αφιερώσουμε το καινούργιο τεύχος μας, στους παλαιούς επαγγελματίες της Αίγινας που η παρουσία  τους στην καθημερινότητα του νησιού χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή. Οι μορφές τους, το ήθος τους, το χαμόγελο τους, η ανοιχτοσύνη  της καρδιάς τους, η εργατικότητα τους, ήταν το στοιχεία που τους  έκαναν να ξεχωρίζουν.

Η ιδέα για αυτό το αφιέρωμα προέκυψε από το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της ομάδας  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, τη σχολική χρονιά 2022 -2023.

Οι μαθητές συζήτησαν με  τον παππού και τη γιαγιά  τους, επισκέφθηκαν συγγενείς και άντλησαν σημαντικές πληροφορίες για τους προγόνους τους, για τα επαγγέλματα και τις καθημερινές ασχολίες που είχαν οι τότε άνθρωποι. Επαγγέλματα και συνήθειες που πλέον έχουν ξεχαστεί, δεν ασκούνται και έχουν εγκαταλειφθεί.

Οι εργασίες αυτές έφεραν στη θύμηση όλων πρόσωπα που είχαμε ξεχάσει και κάποια άλλα  εντελώς άγνωστα για τα οποία δεν είχαμε ποτέ ακούσει κάτι σχετικό.

Άξιζε λοιπόν τον κόπο!

Παραθέτουμε τα κείμενα των μαθητών και μαζί με αυτά πολλά κείμενα που κατά καιρούς έχουμε αναρτήσει στο blog «Οδός Αιγίνης». Δίπλα σε αυτά, με συγκίνηση παραθέτουμε πρώτο στο αφιέρωμα μας, το κείμενο για τον Τάσο Μπόγρη, της αείμνηστης Λίνας Μπόγρη – Πετρίτη, τον μικρό βιοπαλαιστή -  έμπορα φιστικιών από  τη δεκαετία του ’60.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας έδωσαν απλόχερα πληροφορίες και φωτογραφίες για να ολοκληρωθεί αυτό το αφιέρωμα. Γνωρίζουμε τέλος, ότι υπάρχουν πολλά πρόσωπα της Αίγινας, που τους αξίζει μια ανάλογη αναφορά, κάτι που επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί σε ένα από τα επόμενα τεύχη μας.

Αποκλειστική διάθεση: Βιβλιοπωλείο «ΛΥΧΝΑΡΙ»