Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία για τον ποιητή Νίκο Καζαντζάκη από τον κ. Μιχάηλ Κάλαβρο στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

                                       
«Ο ποιητής Νίκος Καζαντζάκης, οι
Τερστίνες και η θέση τους στο ποιητικό του έργο», ήταν το θέμα της ομιλίας που παρουσίασε ο ομιλητής μας ο κ.  Μιχαήλ Κάλαβρος  χθες  Δευτέρα 19/8  στην αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Σύλλογο των Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας και συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό κοινού, που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον μια άγνωστη - σε πολλούς - πλευρά του συγγραφικού έργου του μεγάλου Κρητικού. Οι  Τερστίνες  είναι μικρά ποιήματα τα οποία συνέθεσε ο Ν. Καζαντζάκης καθόσο χρόνο ζούσε στην Αίγινα. Ο ομιλητής με επιστημοσύνη αναφέρθηκε στο  ποιητικό έργο  του συγγραφέα κάνοντας παράλληλα αναφορές  στις επιρροές που δέχθηκε από άλλους δημιουργούς αλλά και τη σχέση του ποιητικού του έργου με αυτό των άλλων ποιητών.

Στην αρχή της εκδήλωσης που προλόγισε ο κ. Γ. Μπήτρος ακούστηκε η μεγάλη σχέση συνεργασίας πυ ανέπτυξε η Γωγώ Κουλικούρδη με τον Νίκο Καζαντζάκη, όταν ο τελευταίος κατοικούσε στο Λιβάδι της Αίγινας και μετέφραζε με τον Ι. Κακριδή την "Οδύσσεια" και την "Ιλιάδα".

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία  τους η Δημοτική Σύμβουλος κ. Σίλα Αλεξίου, η πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κ. Φλώρα Αλυφαντή, ο αρχιερατικός επόπτης Αιγίνης π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης, ο Διευθυντής  του Ζαννείου Πειραματικού Γυμνασίου κ. Γιάννης Φρυλίγγος, ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Προβής, πολλοί εκπαιδευτικοί της Αίγινας και φίλοι του ομιλητή.

Τέλος ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Δ. Σ. του Συλλόγου ο κ. Μ. Κάλαβρος θα είναι επικεφαλής επιστημονικής ομάδας που θα μελετήσεις και αξιοποιήσει  το αρχείο της Γωγώς Κουλικούρδη.





Ο κ. Μ. Κάλαβρος γεννήθηκε στην Αίγινα το 1997. Φοίτησε  στα σχολεία της Αίγινας. Οι γονείς  του εκπαιδευτικοί και οι δύο του καλλιέργησαν την αγάπη για τα γράμματα. Αποφοίτησε από το τμήμα Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ το 2019 και είναι αριστούχος κάτοχος master στη Νεοελληνική Φιλολογία.

Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: «την Ιστορία της Ιστορίας θα ξαναπώ, με κόλπα της διαλέκτου μου" : Η διαλογική ιδιόλεκτος του Ηλία Λάγιου και η πολύπτυχη ποιητική του».

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ποικίλα λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι επιμελητής κειμένων του περιοδικού "ΑΝΘΡΩΠΟΣ", του οποίου  το τελευταίο τεύχος είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη.