Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

«Ανεγείρονται αι κλειναί Αθήναι»: Η γένεση μιας πρωτεύουσας. Ομιλία στον κήπο του Εϋνάρδειου.

 


Με τον εντυπωσιακό κατάλογο της έκθεσης των Γενικών Αρχείων του Κράτους, «Ανεγείρονται αι κλειναί Αθήναι», η Τρίτη «Τετάρτη» της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης στην Αίγινα

Με τον εντυπωσιακό κατάλογο της έκθεσης των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.),«Ανεγείρονται αι κλειναί Αθήναι»: Η γένεση μιας πρωτεύουσας (Αθήνα, ΓΑΚ, 2024), συνεχίζεται μεθαύριο, Τετάρτη 21 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο: τέσσερεις καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», που διοργανώνεται φέτος για τέταρτη χρονιά. Στον όμορφο κήπο του «Εϋναρδείου», του σημαντικού καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας, που μετά την αναμενόμενη επισκευή του θα γίνει η έδρα της Βιβλιοθήκης, η αιγινήτικης καταγωγής αρχειονόμος Άννα Κουλικούρδη, επιμελήτρια του τόμου και της έκθεσης, καθώς και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά, θα ξεδιπλώσουν εν πολλοίς άγνωστη ιστορία του προγραμματισμού της μεταφοράς της πρωτεύουσας στην Αθήνα στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα. Μέσα από το πλούσιο και ανέκδοτο μέχρι σήμερα υλικό των Γ.Α.Κ. προβάλλει ανάγλυφος ο ενδελεχής σχεδιασμός της νέας πρωτεύουσας, που περιλαμβάνει ακόμη και τα σχέδια για τα παγκάκια της. Με την ευκαιρία της επετείου των 190 χρόνων από την λειτουργία της Αθήνας  ως πρωτεύουσας, η παρουσίαση του καταλόγου στο Εϋνάρδειο αποτελεί φόρο τιμής που αποτίει η Αίγινα, η πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους, στην Αθήνα, την τρίτη και οριστική.

Φέτος και οι τέσσερεις «Τετάρτες» της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης έχουν έναν κοινό άξονα:  την αναδίφηση σκονισμένων και συχνά παραμελημένων αρχείων, η οποία αποδίδει πολύτιμους θησαυρούς: συναρπαστικές αφηγήσεις, απρόσμενες εικόνες, γοητευτικές προσωπικότητες, ξεχασμένες συνήθειες, αλλά και τόσα άλλα, που αποδεικνύουν ότι το παρελθόν μάς αφορά πολύ περισσότερο απ᾽ ό,τι ίσως θα περιμέναμε. Παράλληλα, στην εποχή της εύκολης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα ψηφιακά μέσα, αλλά και των πλαστών τεκμηρίων που παράγει με τρομακτική ευκολία η σύγχρονη τεχνολογία, η επιστροφή στην ακριβή τεκμηρίωση μέσα από την συστηματική έρευνα των αρχείων αποκτά νέα σημασία, απαντώντας σε μια καινούργια ανάγκη της κοινωνίας μας για αυθεντικότητα.

Η Άννα Κουλικούρδη είναι αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος, απόφοιτος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί για έξι χρόνια ως βιβλιοθηκονόμος σε ιδιωτική βιβλιοθήκη και από το 2008 ως σήμερα εργάζεται ως αρχειονόμος στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στην Αθήνα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην «Πληροφοριακή συμπεριφορά των Ατόμων με Αναπηρία και εφαρμογές υποστηρικτικών τεχνολογιών σε περιβάλλον βιβλιοθηκών για Άτομα με Αναπηρία». Είναι Προϊσταμένη του τμήματος Αρχειακής Έρευνας των Γ.Α.Κ. καθώς και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του τμήματος Γ.Α.Κ. Αργοσαρωνικού που εδρεύει στην Αίγινα.

Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε με την παρούσα μορφή της το 1948.Αποτελεί ανασύσταση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, την οποίαείχε ιδρύσει ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και η οποία μετεξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, από την επανίδρυσή της ονομάστηκε Καποδιστριακή. Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 60.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Αίγινας, Γαβριήλ Βέλτερ, καθώς και ένα πολύτιμο αρχείο τοπικού τύπου της Αίγινας. Επίσης, σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία «Η Αιγιναία» καταρτίζει το Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο Αίγινας. Παράλληλα η Βιβλιοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό.Στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Α ίγινας, αλλά έχει προγραμματισθεί η μεταστέγασή της σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν το ιστορικό Εϋνάρδειον, καθώς και τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας. 

«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο: τέσσερεις καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα»:τις Τετάρτες από 31 Ιουλίουέως28 Αυγούστου 2024, στις 9 το βράδυ, στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα.