Από την κ. Αννίτα Χαρτοφύλακα - Λεούση
Μια εξαιρετική εργασία είχε την καλωσύνη να μας αποστείλει η καλή συνάδελφος κ. Λεούση. Με ιδιαίτερη χαρά αντικρύσαμε μια ολοκληρωμένη επιστημονική εργασία που έχουν συντάξει οι μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής με τίτλο: "Οι φοίνικες του Καποδίστρια: το πρώτο νόμισμα του νεώτερου Ελληνικού Κράτους".
Η εργασία με πλήθος παραπομπών, βιβλιογραφίας και εικόνων παρουσιάζει στις 36 σελίδες της, την Καποδιστριακή περίοδο και ιδιαίτερα την εποχή της Καποδιστριακής Αίγινας, κάνοντας πολλές αναφορές στο επιστημονικό έργο της ιστορικού Γωγώς Κουλικούρδη. Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
" Αφού επισκέφθηκε τις πρωτεύουσες των "Προστάτιδων Δυνάμεων" ο Καποδίστριας έφτασε στις 7 Ιανουαρίου με το Βρετανικό δίκροτο "Warspite" στο Ναύπλιο και στη συνέχεια εγκατέστησε την έδρα της Κυβερνήσεως στην Αίγινα. Το χάος που είχε να αντιμετωπίσει ο Κυβερνήτης, καλύτερα από κάθε περιγραφή, το δείχνει μια φράση από την αναφορά που του υπέβαλε ο Γραμματέας (Υπουργός) της Οικονομίας Π.Λιδωρίκης...... Παρ' όλα αυτά ο Καποδίστριας ασχολήθηκε αμέσως με το θέμα της κοπής νομισμάτων".
"Σύμφωνα με πολλούς μελετητές, η εγκατάσταση των μηχανημάτων έγινε στο ισόγειο και στην αυλή του κτιρίου που χρησίμευε ως Κυβερνείο, το οποίο ο λαός το είχε ονομάσει "του μπάρμπα Γιάννη" (δηλαδή του Καποδίστρια). Υπεύθυνος του Νιμισματοκοπείου ορίστηκε ο Αλέξανδρος Κοντόσταυλος, ως μέλος της τριμελούς Επιτροπής Οικονομίας. Στις 12 Μαΐου 1829 ο Καποδίστριας έδωσε εντολή να αρχίσουν οι εργασίες του
Το πρώτο νόμισμα της Ελλάδας κόπηκε στις 27 Ιουνίου 1829. Δεν μπορεί κανείς να μη σκεφτεί τις δύο ιδιαίτερες συμπτώσεις που το συνοδεύουν. Κόπηκε από τα μηχανήματα Ιωαννιτών Ιπποτών, που για πολλά χρόνια ήταν κυρίαρχοι ενός τμήματος της δουλωμένης Ελλάδας, και κόπηκε στην Αίγινα όπου τον 7ο π.Χ. αιώνα είχαν κοπεί τα πρώτα Ελληνικά νομίσματα, οι "χελώνες" .
"Το τελευταίο απομεινάρι από τα μηχανήματα του Νομισματοκοπείου της Αίγινας μάζεψε από την αυλή του πρώην Κυβερνείου ο Σπυρίδων Λάμπρος το 1885. Είναι το πλαίσιο μιας μικρής πρέσσας. Το κομμάτι αυτό της πρέσσας βρίσκεται σήμερα δίπλα στα σκαλοπάτια της εισόδου του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και ανήκει στη συλλογή της Εθνολογικής και Ιστορικής Εταιρίας της Ελλάδος"
Αξίζει της προσοχής μας η ερευνητική εργασία των μαθητών της Βαρβακείου Σχολής και της ανάλογης και οφειλόμενης τιμής από την πλευρά των υπευθύνων του Δήμου Αίγινας.