Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας την Κυριακή 1/10

Η πρώτη επίσημη ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας θα πραγματοποιηθεί από την επιμελήτρια της έκθεσης που αυτή την περίοδο φιλοξενείται στην Πινακοθήκη, αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης κ. Ίρις Κρητικού, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 π. μ.
Η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Αίγινας είναι πλέον γεγονός  για το νησί. Η Πινακοθήκη φιλοξενείται στο παλαιό κτίριο του ΟΤΕ στην ομώνυμη πλατεία στο κέντρο της Αίγινας.

Η έκθεση με τίτλο: "Λόγω φωτός, το ίχνος της Αίγινας" παρουσιάζει έργα πολλών σημαντικών ζωγράφων που έχουν ζήσει στην Αίγινα.
Διάρκεια έκθεσης από 17 Σεπτεμβρίου έως 29 Οκτωβρίου και ώρες  από Τετάρτη έως Κυριακή 11.00 -13.00 και 19.00 - 21.00.

Η έναρξη λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, σηματοδοτείται από τα εγκαίνια της πρώτης περιοδικής έκθεσης, που με τίτλο «Λόγω φωτός: το ίχνος της Αίγινας», που σε επιμέλεια της Ίριδος Κρητικού προσδιορίζει κατά κάποιον τόπο την
επιθυμητή συνέχεια, αναπόσπαστο μέρος της οποίας θα είναι και η απόκτηση και παρουσίαση έργων των παρουσιαζόμενων δημιουργών.

Στην εναρκτήρια αυτή έκθεση, παρουσιάζονται αποκλειστικά έργα δημιουργών που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, με την ελπίδα η παρουσία αυτή των έργων τους να αποτελέσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον ζωντανό και οργανικό ίσκιο τους. Στον βίο τους, που συνδέθηκε με την Αίγινα του φωτός και της απέριττης γραμμής. Την Αίγινα του διαχρονικού μύθου, την Αίγινα της ώχρας, του γαλανού και του χοντροκόκκινου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη και γενναιόδωρη συμβολή των οικογενειών των παρουσιαζόμενων δημιουργών, καθώς και φίλων συλλεκτών του έργου τους. Η προσφορά όλων τους, στον βραχύ δεδομένο χρόνο του παρόντος
εγχειρήματος, στάθηκε ανεκτίμητη. 

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους:
Κώστας Ανδρέου, Σπύρος Βασιλείου, Ειρήνη Βουρλούμη, Ανδρέας Βουρλούμης, Νεκτάριος Γκαρής, Πέρης Ιερεμιάδης, Σταύρος Ιωάννου, Τάκης Καλμούχος, Φραγκίσκος Κάππος, Στέλλα Κάππου, Ελένη Κάτσα, Πέτρος Κάτσας, Χρήστος Καπράλος, David Kennedy, Κυριάκος Κρόκος, Ιάσων Μολφέσης, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Νικολάου, Γιάννης Παππάς, Δημήτρης Πικιώνης, Ίων Πικιώνης, Μαρία Πωπ, Παύλος Σάμιος, Γιάννης Σανταντόνιο, Γιώργος Σκλάβαινας, Παναγιώτης
Σκλάβαινας, Εριέττα Φλώρου, Ηλέκτρα Χαλκούση, Δημήτρης Χατζίνας.