Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Επίσκεψη των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στις "Φυλακές" και στην έκθεση Γ.Ξένου


Για πρώτη φορά μαθητές σχολείου πέρασαν την πύλη του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου από την μακρινή εποχή που στο κτίριο φιλοξενούνταν οι τρόφιμοι του Ορφανοτροφείου, τα  600 ορφανά  των αγωνιστών της Επανάστασης  του 1821 και κατόπιν η Σχολή Ευελπίδων.

Με  την ευκαιρία της λειτουργίας  της έκθεσης  του εικαστικού Γιώργου Ξένου  με τίτλο «Η ελευθερία του εγκλεισμού» οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Αίγινας συνοδευόμενοι από  τους  καθηγητές  τους και την υποδιευθύντρια κ. Νεκταρία Πετρίτου, πέρασαν το κατώφλι του κτιρίου και ξεναγήθηκαν στον ιστορικό χώρο  του Ορφανοτροφείου – παλαιών Φυλακών. Από την ξενάγηση πληροφορήθηκαν για τη μεγάλη ιστορία του κτιρίου και τις κατά καιρούς χρήσεις  του, ιδιαίτερα ως «Φυλακής» υψηλής ασφαλείας και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν και περιηγήθηκαν στην έκθεση  του Γ. Ξένου στη νοτιοανατολική πλευρά  του κτιρίου.

Παρόν ο κ. Γιώργος Ξένος ο οποίος συνομίλησε με  τα παιδιά  και τους καθηγητές του σχολείου.

Η εμπειρία της περιήγησης στο εσωτερικό ενός ιστορικού κτιρίου που για χρόνια παρέμενε σκοτεινό και άδειο, ενώ αποτελεί μέρος  της καθημερινής μας ζωής, ήταν το στοιχείο που εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους.

Πόση ιστορία, πόνο, δάκρυ και βάσανο μπορούν να κρύβουν κάποιοι τοίχοι! Και πόσο βασανιστική μπορεί να φαντάζει η επιγραφή «Ομιλείτε χαμηλοφώνως» στο χώρο του επισκεπτηρίου. Απέναντι η εκκλησία  του Σωτήρος Χριστού, το τάμα ενός λαού για την απελευθέρωση του.

Το τάμα όλων μας για να ανοίξει και πάλι ο χώρος αυτός και να δοθεί στον Ελληνικό λαό ως χώρος μαρτυρίου και ιστορικής μνήμης.