Με τον Νίκο Μπακουνάκη και το βιβλίο του Γκούτλαντ εγκαινιάζονται οι φετινές «Τετάρτες» της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης στην Αίγινα.
Με τον Νίκο Μπακουνάκη, και το τελευταίο βιβλίο του Γκούτλαντ: Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού(Αθήνα, Πόλις, 2024), ξεκινάει μεθαύριο, Τετάρτη 31 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, ο κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο: τέσσερεις καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», που διοργανώνεται φέτος για τέταρτη χρονιά. Στον ατμοσφαιρικό κήπο του «Εϋναρδείου», του σημαντικού καποδιστριακού μνημείου της Αίγινας, που μετά την χρονίζουσα επισκευή του θα γίνει η έδρα της Βιβλιοθήκης, ο βραβευμένος συγγραφέας, δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός θα παρουσιάσει ο ίδιος το τελευταίο βιβλίο του.Βασισμένο κυρίως –μεταξύ άλλων πολλών– στα μοναδικά αρχεία της «Αχαΐα Κλάους»,το βιβλίο ζωντανεύει την ιστορία της διάσημης και ιδιότυπης αυτής οινοποιίας, καθώς και την κοινωνική και οικονομική ιστορία της κοσμοπολίτικης Πάτρας –αλλά και της Ελλάδας– από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου, με μια, ομολογουμένως, συναρπαστική αφήγηση. Εγκαινιάζει έτσι,πολύ ταιριαστά, τις βιβλιόφιλες «Τετάρτες», που επικεντρώνονται, φέτος, στην μελέτη και την δημοσιοποίηση των αρχείων–στην ανίχνευση του παρελθόντος, όπως ζωντανεύει μέσα από τα βιβλία.
Η αναδίφηση σκονισμένων και συχνά παραμελημένων αρχείων αποδίδει πολύτιμους θησαυρούς: συναρπαστικές αφηγήσεις, απρόσμενες εικόνες, γοητευτικές προσωπικότητες, ξεχασμένες συνήθειες, αλλά και τόσα άλλα, που αποδεικνύουν ότι το παρελθόν μάς αφορά πολύ περισσότερο απ᾽ ό,τι ίσως θα περιμέναμε. Παράλληλα, στην εποχή της εύκολης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα ψηφιακά μέσα, αλλά και των πλαστών τεκμηρίων που παράγει με τρομακτική ευκολία η σύγχρονη τεχνολογία, η επιστροφή στην ακριβή τεκμηρίωση μέσα από την συστηματική έρευνα των αρχείων αποκτά νέα σημασία, απαντώντας σε μια καινούργια ανάγκη της κοινωνίας μας για αυθεντικότητα.
Ο Νίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών, élève diplômé της École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) του Παρισιού, Διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτισμών της EHESSκαι Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 1997 δημιούργησε το ένθετο «Βιβλία» στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, το πρώτο ένθετο για βιβλία στον ελληνικό Τύπο, το οποίο διηύθυνε έως και το 2018. Συνεργάζεται με τη Lifo, όπου αρθρογραφεί και παρουσιάζει το podcast «Βιβλία και Συγγραφείς». Είναι Αξιωματούχος του Τάγματος Ακαδημαϊκών Φοινίκων της Γαλλικής Δημοκρατίας. Για το συγγραφικό έργο του έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο (2016) και δύο φορές με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2008 και 2016). Παλιός φίλος και κάτοικος της Αίγινας και συνεργάτης πολύτιμος της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης, συγγράφει πλέον μεγάλο μέρος των βιβλίων του στο νησί.
H Καποδιστριακή
Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε με την παρούσα μορφή της το
1948.Αποτελεί ανασύσταση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, την οποία
είχε ιδρύσει ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και η οποία μετεξελίχθηκε στην
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, από την επανίδρυσή
της ονομάστηκε Καποδιστριακή. Οι συλλογές της
ανέρχονται σε περίπου 60.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους
περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην Καποδιστριακή
περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού
Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της
αρχαίας ακρόπολης της Αίγινας, Γαβριήλ Βέλτερ, καθώς και ένα πολύτιμο αρχείο
τοπικού τύπου της Αίγινας. Επίσης, σε συνεργασία με την πολιτιστική εταιρεία «Η
Αιγιναία» καταρτίζει το Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο Αίγινας. Παράλληλα η
Βιβλιοθήκη διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση,
την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα
στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά έχει προγραμματισθεί η
μεταστέγασή της σε χώρους 860 τ. μ. περίπου, που περιλαμβάνουν το ιστορικό
Εϋνάρδειον, καθώς και τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου. Και στα δύο αυτά
κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.
«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο: τέσσερεις καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα»: τις Τετάρτες από 31 Ιουλίουέως28 Αυγούστου 2024, στις 9 το βράδυ, στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα.