Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Η Αγία Παρασκευή στην Κυψέλη

 


 Κατάσπαρτο το νησί από ξωκλήσια αφιερωμένα στη χάρη της Αγίας. Την Αγία Παρασκευή ευλαβούνται πολύ οι Αιγινήτες και αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στη χάρη της, σχεδόν σε όλους τους οικισμούς  του νησιού με προεξάρχοντα το μεγάλο ναό στον Μεριστό. Μεγάλη λοιπόν η ευλάβεια των ανθρώπων στο πρόσωπό της που προσέρχονται και αποθέτουν στο εικόνισμά της το δάκρυ, το στεναγμό, το αίτημα τους. Αυτή η ευλάβεια και μόνο αυτή είναι η αιτία της ύπαρξης τόσων πολλών εκκλησιών αφιερωμένων στη χάρη της Αγίας. Κάθε άλλη ερμηνεία που επιχειρείται σε ομιλίες  με σκοπό να συνδεθεί η Αγία με την τοπική λαογραφία ή με ατυχήματα, στραβοπατήματα (το πέσιμο της γριάς) ή ακόμα και με βάγια, με το Λάζαρο και με αρχαίους τάφους είναι επιεικώς αφελής και επιστημονικά αβάσιμη. Ερμηνείες που αγγίζουν τα όρια  της αφέλειας.  

    Ένα από τα γνωστά  ξωκλήσια που είναι αφιερωμένο στην Αγία βρίσκεται στην Κυψέλη,   στην περιοχή "Κορέα" Είναι  ένα από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά πανηγύρια της Κυψέλης . Συγκεκριμένα στον εσωτερικό  δρόμο που συνδέει την Κυψέλη  με τη Χλόη και το Λιβάδι. Ιδιαίτερα περιποιημένο το ξωκκλήσι αυτό συγκεντρώνει πλήθη πιστών όχι μόνο από την Κυψέλη αλλά και από άλλες περιοχές  της Αίγινας.

Η περιοχή από τους παλαιότερους έχει το προσωνύμιο "Κορέα" . Δεν υπάρχουν ακριβείς ερμηνείες  για την ονοματοδοσία αυτή.
Κάποιοι αναφέρουν ότι από την περιοχή αυτή κάποιοι που υπηρετούσαν στο στρατό, στάλθηκαν στον πόλεμο της Κορέας! Κάποιοι άλλοι τώρα αναφέρουν πως στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε  "κέντρο" δηλαδή ταβέρνα με όργανα και ότι σε αυτό γίνονταν καβγάδες. Δεν ήθελε και πολύ να λένε ότι εκεί γίνεται της "Κορέας" λόγω και του πολέμου!!!