Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Η άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Γ. Τσατήρη στην Δοξολογία για την επέτειο της άφιξης του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Μητροπολιτικός Ναός Αίγινας, επίκεντρο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου άφιξης και ορκωμοσίας  του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη του Νεοσύστατου ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, γέμισε από μαθητές και μαθήτριες και επισήμους για την πανηγυρική  Δοξολογία της ημέρας.

Ανάμεσα στις γαλανόλευκες σημαίες  όλων των σχολείων της Αίγινας  ο ομιλητής κ. Γιώργος Τσατήρης, νομικός και πρόεδρος του  "Δικτύου πόλεων για τον Καποδίστρια" εμφανώς συγκινημένος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που έρχεται να προστεθεί σε όλες που έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρονται  επιστημονικά  στο έργο του πρώτου Κυβερνήτη, την προσωπικότητα και τη δράση  του στην Αίγινα.
Ο κ. Γιώργος Τσατήρης επέλεξε, λόγω και της επιστημονικής του ιδιότητας, να επικεντρώσει την ομιλία  του στη δικαιοσύνη και τα πρώτα μέτρα  που πήρε ο Κυβερνήτης σε αυτόν τον τομέα. Αναφέρθηκε στο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής, στις αφορμές αλλά και τις ανάγκες να οριστεί και να λειτουργήσει ένα Δικαστικό σύστημα  που θα απέδιδε δικαιοσύνη σε μια μικρή κοινωνία που ακόμα μαστιζόταν από την πειρατεία και τη δράση κάποιων αμετανόητων οπλαρχηγών. Σε μια εποχή όπου τα μίση και οι ανταγωνισμοί δεν είχαν κοπάσει και κάποιοι ενδιαφέρονταν να εξαργυρώσουν την συμμετοχή τους στον κοινό αγώνα και να αποκόψουν μερίδιο από τη νίκη του και μετρικό για την επιβίωση τους.
Αναμφίβολα πολύ δύσκολο το έργο για έναν Κυβερνήτη!

Ο κ. Τσατήρης  με πολύ καλή γνώση  του αντικειμένου του και χάρη στο μεστό του λόγο κατόρθωσε να μας γνωρίσει μια άλλη πλευρά  της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας και μας έκανε να αναλογιστούμε την μεγάλη απώλεια για την πορεία  του έθνους από τη βίαιη δολοφονία  του Καποδίστρια.