Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Το τρενάκι του Πειραιά.....


 Το  "τρενάκι" που  έτσι αποκαλούσαν οι Πειραιώτες δεν ήταν άλλο από το θρυλικό  τραμ  που συνέδεε το λιμάνι του Πειραιά  με το Πέραμα. Η φωτογραφία που ανέβασε στη σελίδα  του κ. Παντελή Φύσσα  στο Fb o κ. Λεωνίδας Ζουμπάκης, ξυπνά πολλές αναμνήσεις σε όσους έζησαν  στον Πειραιά αλλά  και στους νησιώτες που συχνά - πυκνά έρχονταν στο μεγάλο λιμάνι για τις δουλειές  τους και την προμήθεια αγαθών.
Το μικρό αυτό κίτρινο τραμ που κινείτο πάνω στις ράγες , όπως και το σημερινό, λειτούργησε μέχρι τη δεκαετία του 1970 οπότε και το κράτος κατάργησε τη γραμμή. Η αφετηρία  του ήταν στη σημερινή πλατεία  δίπλα  στο  σταθμό  του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Οι γραμμές του απλώνονταν μέχρι το Πέραμα και διέρχονταν από πολλές γειτονιές του Πειραιά, έφταναν στα Ταμπούρια, το Κερατσίνι και κατέληγαν στο Πέραμα εκεί που αναχωρούν ακόμα και σήμερα τα πλοία  για τη Σαλαμίνα.

Μικρό αλλά πολύ εξυπηρετικό αφού το χρησιμοποιούσαν οι εργάτες  για το Πέραμα, οι απλές νοικοκυρές, γενικά όλος ο κόσμος αυτών των φτωχών συνοικιών. Μετά  το Πέραμα η γραμμή επεκτεινόταν και πάρα μέσα μέχρι εκεί που έφευγαν τα μικρά  πλοιάρια  του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέροντας το προσωπικό του Ναύσταθμου Σαλαμίνας.

Το "τρενάκι" αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη εποχή για τον Πειραιά! Μια εποχή μυθική ίσως που πλέον έχει ξεφύγει και έχει καταχωνιαστεί στη μνήμη και στη ψυχή των παλαιών πια Πειραιωτών.

Κοιτάζοντας την πανέμορφη φωτογραφία θα δούμε γωνιές  του Πειραιά που δεν υπάρχουν σήμερα, όπως το ιστορικό ζαχαροπλαστείο "ΚΥΨΕΛΗ"  με τους  τρομερούς λουκουμάδες του. Σήμερα στην ίδια γωνία είναι κατάστημα EVEREST. Η πλατεία σαφώς είναι πολύ διαφορετική, διακρίνεται ένα μικρό τζιπάκι ελληνικής κατασκευής, αλλά και το θρυλικό "Πράσινο" , το λεωφορείο που ένωνε τον Πειραιά με τα Ταμπούρια και το Πέραμα.
Πίσω από αυτά τρία πλοία  σταθμός  για την ελληνική ακτοπλοΐα, το "ΝΑΞΟΣ" με τα πορτοκαλί του χρώματα, το "ΙΟΝΙΟΝ" που έφθανε μέχρι τα Κύθηρα και λίγο από το  "ΣΑΠΦΩ'  που ταξίδευε προς Χίο Μυτιλήνη.

Βροχερός, μελαγχολικός Πειραιάς, ίσως λασπωμένος και με βρώμικους δρόμους αλλά ανθρώπινος και πολύ γήινος!!!!!!