Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Γαβριήλ Βέλτερ, μια προσωπικότητα που ακόμα και σήμερα διχάζει.

Μια προσωπικότητα που πολλές δεκαετίες μετά εξακολουθεί να προβληματίζει αλλά και να διχάζει.

Ο Γαβριήλ Βέλτερ, ο Γερμανός αρχαιολόγος που ανέσκαψε πολλές περιοχές της Ελλάδας και περισσότερο την Αίγινα και την Νάξο σε σημείο να του απονείμουν τον τίτλο του "Επίτιμου δημότη" και τα δύο νησιά, είναι αντικείμενο μελέτης της ερευνήτριας Κάτια Σπόρν, Διευθύντρια  του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών". 

Η κ. Σπόρν εν είδει προδημοσίευσης παρουσίασε μέρος της μελέτης της την Τετάρτη 23 Αυγούστου  στον κήπο του Εϋνάρδειου, στα πλαίσια  των εκδηλώσεων της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης: "Κάθε Τετάρτη με ένα βιβλίο στον κήπο του Εϋνάρδειου"
Το έργο και η μεγάλη δραστηριότητα  του Βέλτερ ξεδιπλώθηκαν μέσα από το ζωντανό λόγο της ομιλήτριας και τις υπέροχες ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής πολλές εκ των οποίων είναι του ίδιου του Βέλτερ.
Ο Γερμανός αρχαιολόγος που ποτέ δεν καταδικάστηκε για κλοπή αρχαιοτήτων, αντιθέτως αθωώθηκε, έχει μείνει στη μνήμη πολλών παλαιών Αιγινητών ως ένα πρόσωπο που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και τους διευκόλυνε να μεταφέρουν αρχαιότητες με το καΐκι "Κική".
Η κ. Σπόρν απάντησε με ξεχωριστή ευγένεια και διακριτικότητα στις επίμονες ερωτήσεις αλλά και "αναμνήσεις" κάποιων ακροατών. Τελικά ο Βέλτερ κατορθώνει να προκαλεί συζητήσεις και προβληματισμούς για το ρόλο και τη δράση του στην Αίγινα. Μια  δράση που όμως δεν  αποδεικνύεται με στοιχεία και γραπτές μαρτυρίες αφού ακόμα και ο ίδιος ο αρχαιολόγος ποτέ δεν μπήκε στον κόπο  - όπως ακούστηκε - να καταγράψει τα ευρήματα από τις ανασκαφές του στην Αίγινα.