Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Για να μην ξανασυμβεί τέτοιο ναυτικό ατύχημα στο λιμάνι της Αίγινας.

   

        Εικόνες με  κύματα να ανεβαίνουν πάνω στο λιμάνι, ξυπόλητοι επιβάτες να προσπαθούν να περπατήσουν μέσα στα νερά κρατώντας αποσκευές και τα παπούτσια στο χέρι, αυτοκίνητα να λούζονται από το θαλασσινό νερό και πληρώματα να κάνουν τα αδύνατα ... δυνατά  για να μη συμβεί κάποιο κακό, είναι επαναλαμβανόμενες κάθε φορά  που φυσούν δυτικοί ή βορειοδυτικοί άνεμοι.

Το λιμάνι της Αίγινας - έστω αυτή η προβλήτα που την έχουμε βαπτίσει λιμάνι - απροστάτευτο στους καιρούς και επικίνδυνο. Εγκυμονεί κινδύνους για επιβάτες, οχήματα και πλοία.

Η απραξία και η αδράνεια περισσεύουν. Κάθε φορά κάτι γράφεται, σημειώνονται πολλά  likes, ανεβαίνουν υπέροχες(!!!) φωτογραφίες καθώς πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν λαχταρήσει, έχουν κινδυνέψει, έχουν χάσει τις δουλειές  τους, έχουν αργορπορήσει.

Και  μετά όλα καλά. Μέλι ...γάλα. Σαν να μην συνέβη τίποτε! Μέχρι να ξαναφυσήξει ο πουνέντης.
Το πρόβλημα είναι εδώ και επιστρέφει κάθε φορά  πιο απειλητικό.

Αλήθεια πως να ξεχάσουμε εκείνο το βράδυ της  23ης Αυγούστου του 1990. Ένα ναυτικό ατύχημα με τα πλοία  ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ και  ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Από  τότε τίποτε δεν έχει αλλάξει! Τίποτε δε λέει να αλλάξει. Αναζητείται  λύση κάθε φορά που φυσάει. Ακούγονται απίστευτα πράγματα. Όλοι γίνονται εμπειρογνώμονες και ειδικοί. Για μια δύο ημέρες. Και μετά γαλήνη και ηρεμία. Η καταιγίδα πέρασε .....   
Άλλωστε όπως λένε και κάποιοι άλλοι .... αυτό συμβαίνει μία,  άντε τρεις  φορές  το χρόνο.  Σοβαρή αντιμετώπιση!!!!

Πραγματικά, μια φορά  θα τύχει να  τραυματιστεί ή να  σκοτωθεί κάποιος  άνθρωπος. Ο  Θεός λοιπόν να μας φυλάει!!!!

Τότε τι θα κάνουμε; 
Πότε λοιπόν θα συζητήσουμε σοβαρά για να βρεθεί η σωστή λύση για ένα νησί με μια από τις μεγαλύτερες σε αριθμούς αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών;


                                        
Τι είχε  συμβεί λοιπόν τότε;

Ήταν 23 Αυγούστου του 1990  γύρω στις οκτώ το βραδάκι. Ο ουρανός ξαφνικά σκοτείνιασε επικίνδυνα. Τρία πλοία έρχονταν από Πόρο Μέθανα προς Αίγινα. Ένα δυνατό μπουρίνι όμως άλλαξε το σκηνικό και έφερε τα χειρότερα. Ο «Σαρωνικός» προσπάθησε να δέσει στην προβλήτα πίσω από τα ταξί. Ο ολοκαίνουργιος (νεότευκτος) «Γεώργιος» προσπάθησε να δέσει εκεί που σήμερα προσεγγίζουν τα φέρυ μποτ. Το τρίτο πλοίο το «Άγιος Νεκτάριος» συνέχισε προς Πειραιά χωρίς να μπει στη διαδικασία να πιάσει στην Αίγινα.
Ο καιρός αγρίεψε επικίνδυνα και οδήγησε τα δύο πλοία σε πρόσκρουση στις προβλήτες. Ο μεν "Σαρωνικός" στην προβλήτα  των ταξί κτύπησε και ακούμπησε στα ρηχά του βυθού από τα νερά που εισήλθαν ακόμα και στο γκαράζ του, ο δε "Γεώργιος" (σημερινό Απόλλων Ελλάς)  υπέστη μικρότερα ρήγματα στο πλαϊνό του μέρος, που όμως του επέτρεψαν να  φύγει την επόμενη μέρα. Ο "Σαρωνικός" παρέμεινε ημιβυθισμένος για κάποιες ημέρες με εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στο γκαράζ του. Η  ταλαιπωρία των επιβατών  τεράστια που βγήκαν από το πλοίο με σκάλες  κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες.
Η δύναμη του καιρού έφερε  μπλακ αουτ στην Αίγινα και οι επιβάτες  του «Σαρωνικού» απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια  του πληρώματος  και των Λιμενικών.
       Οι φωτογραφίες αδιάψευστοι μάρτυρες  του γεγονότος αλλά και της   ακαταλληλότητας  και την επικινδυνότητας του λιμανιού (!) της  Αίγινας.

 Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο  του αείμνηστου Γρηγόρη Συριώτη.